Tualetivõrdsus

Äsja valminud Rae Gümnaasiumi hoones ringkäiku tehes panin tähele üht huvitavat asja: seal on kahel korrusel unisex-tualetid. Eraldi on kõrval invatualett, poistele-tüdrukutele lahus ruume ei ole. Ma saan aru, et see on väga võrdõiguslik ja progressiivne ja puha, aga mulle tundub, et tüdrukud jäävad sellise paigutuse juures siiski millestki ilma. Poiste kohta ei oska öelda, ma ei ole nende tualetikommetega tuttav, aga tüdrukute jaoks on sellel ruumil lisaks hügieenifunktsioonile ka oluline sotsiaalne mõõde. Nimelt see asjaolu, mis poistele igikestvaks mõistatuseks jääb: miks tüdrukud alati kambakesi vetsus käivad.

Tüdrukud ja naised ei käi vetsus mitte ainult ennast kergendamas, vaid teevad seal ka palju muud vajalikku. Ennekõike räägivad olulisi tüdrukute asju. Kooliromaanides toimuvad tüdrukute vetsus kõige kriitilisema tähtsusega jutuajamised, mis nõuavad läbiviimiseks privaatset ruumi. Ja Rae Gümnaasiumis jäävad kooliromaanid ilmselt sündimata, sest pole kohta, kus tüdrukud saaksid vabalt poisse klatšida. Kuidas sa neid klatšid, kui poisid kohe sealsamas juures on? Lisaks sellele käiakse tualetis nutmas – kuidas sa seal oma hinge välja nutad, kui mingi jorss pealt vahib? Rasedusteste tegemas, mille jaoks on kindlasti vaja sõbranna toetavat õlga ja/või võimalust privaatselt pisaraid valada. Riideid vahetamas, nii enda kui sõbrannadega. Iluprotseduure sooritamas – poisid peavad nägema lõpp-produkti, mitte seda, kuidas sa oled peitepulga all näost laiguline nagu kaelkirjak. Tülitsemas/kaklemas – kuidas peaksid noormehed reageerima, kui lähevad heauskselt tualetti ning satuvad seal kriiskava ja juukseid kitkuva tüdrukute kamba peale?

Algklassid ja keskaste mõtlevad välja veel hulgi huvitavaid asju, mida vetsus teha annab (nende fantaasia on piiritu), aga gümnaasium piirdub vast enam-vähem sellega. Ja seda pole sugugi vähe. Naised jäävad naisteks, arvaku võrdõiguslased mida tahes. Naiste rühmatreeningu riietusruumis kuuleb selliseid jutte, mida meeste kuuldes kunagi ei räägita, ja tehakse selliseid nalju, mida meeste kuuldes kunagi ei tehta. Tüdrukutel/naistel on vaja omaette ruumi, kus naised olla. Ja kui ükski teine ruum tualettruumi sotsiaalset funktsiooni ei täida (riietusruumid on olemas, aga kõrval spordihoones), siis jääb tüdrukutel midagi olulist puudu. Lisaks lihtsalt füüsilisele turvatundele. Sest olgu need gümnaasiumipoisid nii suured kui tahes, ega neil täit mehearu ikka veel peas ei ole. Nii et mõne aasta pärast võiks seal uuringu teha ja vaadata, kuidas unisex-tualetid on noorte käitumist ja enesetunnet mõjutanud. Nii poiste kui tüdrukute oma. (Küsitlusel selgus, et poiste jaoks on tualeti lisafunktsioon olla suitsuruum, kuhu naisõpetajad ei tohi tulla. Rae Gümnaasiumis see ei töötaks, sest seal on sprinklerid laes.)

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.